Ο καιρός των γιορτών είναι κοντά μας, και είναι ευκαιρία στην εποχή που ζούμε να μπούμε σε ένα πιο αισόδιοξο και εορταστικό mood με θετική σκέψη

και ευχές για τύχη για τη νέα χρονιά!

Τα σύμβολα για γούρι που εμφανίζονται τα Χριστούγεννα, έχουν τις ρίζες τους ανά τους αιώνες και έχει το καθένα τη δική του μοναδική ιστορία!


“Δέντρο της ζωής”

Σχεδόν σε κάθε πολιτισμό, από τους αρχαίους Μάγιας, τους Βαβυλώνιους, τους Αιγύπτιους αλλά και στην Παλαιά Διαθήκη υπάρχει το σύμβολο του δέντρου της ζωής. Συμβολίζει την αθανασία και τη θεραπεία της ψυχής.

Σε κάθε κουλτούρα ή μύθο, συμβολίζει τη δημιουργία και εκφράζει τη διασύνδεση κάθε μορφής ζωής με το σύμπαν στην ολότητά του.


“Καράβι”

Το καράβι είναι το παραδοσιακό ελληνικό σύμβολο της χώρας μας, που τα παιδιά κατασκεύζαν μόνα τους με δημιουργικότητα και αγάπη με τα λίγα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους, με έμπνευση από τους πολλούς συγγενείς και φίλους που ήταν μακριά στα καράβια τις γιορτινές μέρες. Το έθιμο υποχώρησε με το χρόνο αλλά ακόμα μας θυμίζει μια πιο αθώα εποχή.  Συμβολίζει την καινούρια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή.Το σύμβολο του ματιού αρχικά εντοπίζεται στη Μεσοποταμία περίπου 3000 χρόνια π Χ. Αργότερα, το βρίσκουμε στην παράδοση κι άλλων θρησκειών όπως και της Χριστιανικής αλλά και στη Μουσουλμανική, στη Βουδιστική και στην Ινδουιστική.
Στην Ελλάδα εμφανίζεται σαν σύμβολο για πρώτη φορά κατά την αρχαιότητα πάνω σε αγγεία ή στις πλώρες των πλοίων για να προστατεύονται στις άγνωστες θάλασσες. Στη Χριστιανική παράδοση συμβολίζει το Μάτι του Θεού, που βλέπει τα πάντα.


Το καράβι είναι το παραδοσιακό ελληνικό σύμβολο της χώρας μας, που τα παιδιά κατασκεύζαν μόνα τους με δημιουργικότητα και αγάπη με τα λίγα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους.Το ρόδι είναι γνωστό ως ο καρπός της αφθονίας, της γονιμότητας και της καλοτυχίας. 
Είναι ένα σύμβολο που συνοδεύει τον άνθρωπο από τα αρχαιότατα χρόνια, από την προιστορία μέχρι τις μέρες μας.
Όταν αγοράζει κάποιος ένα σπίτι, συνηθίζεται στην ελληνορθόδοξη παράδοση να του προσφέρουν ρόδι, το οποίο τοποθετείται στο εικονοστάσι.
Η παράδοση θέλει ακόμα, το σπάσιμο ενός ροδιού σε γάμους αλλά και την πρωτοχρονιά για καλή τύχη.
Τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Πολύκλειτος σμίλευσε με ελεφαντόδοντο και χρυσό την Αργεία Ήρα που κρατούσε στο ένα χέρι ένα σκήπτρο και στο άλλο ένα ρόδι.


Το πέταλο θεωρείται ένα δυνατό σύμβολο ενάντια στην κακή τύχη και το κακό μάτι, και φημίζεται για το γούρι που φέρνει στην κάτοχό του. Το πέταλο του αλόγου είναι το σύμβολο της ευτυχίας και ιδιαίτερα με κλίση προς τα επάνω, το χρησιμοποιούμε για να προστατέψουμε κάποιον που αγαπάμε, τους εαυτούς μας και την οικογένειά μας.

Βρες το δικό σου αγαπημένο σύμβολο και χάρισε στους φίλους ή την οικογένειά σου τύχη και θετική πνοή στο καινούριο έτος!

EPSILON MARAKAKI